7 legjobb túra program Bledben – Triglav, Goreljek, Radovna


1. Vintgar szurdok

A Vintgar szurdok az egyik legszebb természeti látványossága Szlovéniának. Bledből az útvonal észak felé vezet a Podhom falun keresztül.

Végig az úton egyértelmű jelekkel jelölika  Vingar szurdok felé vezető utat, a helyi kisebb utakon keresztül a szurdok kapujához érkezünk, mindössze 3,5 km található Bledtől. A szurdokat több mint 100 évvel ezelőtt kiépítették turisták számára. A keskeny fából készült pallók a Radovna folyó felett visznek keresztül, a folyó zubogása a sziklák között, mely fölött kis hidak visznek keresztül a sziklákba építve. A szurdokon keresztül vezető utak összhossza meghaladja az 1600 métert. A Radovna folyót vízesések és zuhatagok jellemzik, a kiszélesedő medencés részinél a víz kristálytiszta, ahol érdemes néhány perce megállni. Sokszor a víz tisztasága miatt egészen a fenékig leláthatunk.

vintgar

A szurdok végén található a 26 méter magas Sum vízesés, mely egész Szlovénia legmagasabb vízesése. A vízesés után az útvonal elhagyja a Radovna folyót, és emelkedőn délkelet felé halad a Szent Katalin kápolnához Zasipon. A kápolnától nyílik elénk a  legszebb kilátás Bled és környékére (Karavanke –hegység, Ljubljana medencéje, Triglav hegység). A visszaút lefelé vezet Zasipról, egyenes vissza Bledbe.
 
2.  Triglav Nemzeti Park

„A Hét Triglav Tó Királysága egy olyan föld, mely nem tudja hogy kell mosolyogni, mélyen leledző hatalmas erő birtokosa, mely arcát és színeit magának választotta.” Ezekkel a szavakkal írta le a híres hegymászó Julius Kugy a Triglav völgyét, ahol a nemzeti park született és ahonnan kinőtte mai méreteit. 838 km2 alapterületű, 25 településsel és 2200 lakossal.

Mit kínál a Triglav Nemzeti Park?

Vrata Természettudományi Tanösvény: felfedezni az egyik legszebb glaciális völgyét az Alpoknak. A kezdőpont Mojstrana (Ros). A túra hossza 4-5 óra.  Soca (Isonzó) túra kombinálja a természeti szépségeket és a jellemző kulturális hagyományokat a Soca folyótól kezdve a Trenta völgyön keresztül a határmenti Krosovec parkig. Kezdőpont: Soca. A túra hossza a Trentai Információs Központig 2-3 óra, a teljes hossza 20 km.  Pokljuka túra erdőkön és alpesi réteken vezet keresztül, számos történelmi érdekességgel a túra tematikájához illeszkedve. A kezdőpont Mrzli Studenec, hossza 3 óra

Goreljek Tőzegláp Tanösvény: bemutatja a tőzegláp sajátosságait és jelentőségét, mely Európa egyik legértékesebb természeti kincsei közé tartozik. Kiindulási pont: Goreljek, a túra hossza 1 óra

Radovna Kerékpárút : Radovna völgy és folyó megismerése kerékpárral és természeti és kulturális értékeinek felfedezése. Kezdőpont: Krnica pri Zgornjih Gorjah, hossza 2,5-3,5 óra.  Tanárok és gyerekek közössége a Triglav Nemzeti Park Információs Központjában: a felnőttek megismerkedhetnek a természetvédelemmel és a gyerekek kreatív játékokon keresztül fedezhetik fel a Triglav értékeit.

A Triglav Nemzeti Park bemutatása: előadásokkal és képekkel, az Aranyszarv legendája,  vagy természetben, vagy az Információs Központban megrendezve.
Fotó kiállítás: amatőr fotósok munkáját kiállító rendezvény, mely a Triglavot a természet, kultúra és néprajzi témákban mutatja be az érdeklődőknek.
Szervezett gyalogtúrák a parkban: természettudósok – természetjárók által szervezett kirándulások bemutatják a Triglav Nemzeti Park érdekességeit.


Hogyan juthatunk el a Triglav Nemzeti Parkba:

Busszal Ljubljanából Bled felé és Bohinjska Bistrica – Bohinj tó felé, a Hotel Zlatorogtól a Bohinj tó nyugati végénél. Nyári időszakban buszok visznek át Kranjska Giraból Bocevre. A déli buszjáratok Tolmin, Kobarid és Bovec felé mennek Nova Goricából, Ildrijából és Ljubljanából. Ljubljanából vonatok mennek Bled Lesce állomásra, ahonnan van helyi buszjárat csatlakozás. Jesenicából (csatlakozás Ljubljanából) vonattal lehet eljutni Nova Goricába és vissza. Bohinjka Bistrica, Podbrdo és Most na Soci között közlekedő vonaton kerékpárszállítási lehetőség!
 
A Triglav Nemzeti Park egész évben várja a látogatókat, a Bledben lévő Triglav Információs Központban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.