40+5 tény Szlovéniáról

kerdesekIsmerje meg szlovéniát 40+5 tényen keresztül

Környezeti tények:

 1. Szlovénia rendelkezik a világon az egyik legnagyobb flóra és fauna aránnyal? Habár Szlovénia a föld felszínének kevesebb mint 0,0004%-át adja, ugyanakkor itt él a földélőlényeinek 1% és a szárazföldi élőlények 2%. Összesen 24.000 állatfaj található itt.
 2. Szlovénia Európa harmadik legnagyobb erdőterülettel rendelkező országa Európának, területének közel 60% – át borítják erdők. Az elmúlt évtizedekben ez az arány növekedő tendenciát mutat, hiszen minden évben 1.200.000 fát ültetnek
 3. Szlovénia területének egyharmada védett területnek van minősítve az Európai Vadvilág 2000 Egyesület által, amely a biológiai sokféleség védelmének megőrzésére jött létre.
 4. 4000 évvel ezelőtt a Ljubljansko Barja Nemzeti Park területén egy tó állt, ahol buckalakók éltek? Ez a terület köszönhetően az érintetlenségének nemzetközi szinten is jelentős madárrezervátumnak ad otthon. Több mint 100 madárfaj fészkel itt, és több mint száz madárfajnak szolgál vonulási területként, illetőleg használják áttelelni.
 5. Secovlje Saline Nemzeti Park az egyetlen szlovén időlegesen vízzel borított terület mely rajta van az UNESCO listán nemzetközi jelentősége miatt. Manapság csak egy kis része a só előállításnak őrzi 700 éves hagyományait, így az elhagyott területeken gazdag állat- és növényvilágot találunk, köztük például az etruszk cickánnyal, mely a legkisebb emlős az egész világon.
 6. Szlovéniában található az egyik legnagyobb barna medve populáció a világon, az állatfajból 500 – 700 példány él itt.
 7. Szlovénia az egyik vizekben leggazdagabb országa Európának, közel 27.000 kilométernyi folyóval, patakokkal és vízforrásokkal rendelkezik. Számos termál és ásványvíz forrása, illetve rejtett vízforrása van.
 8. Maribor, Szlovénia második legnagyobb városa az otthona a világ legöregebb szőlő tőkéjének? Habár több mint négyszáz éves, a Zametna Crnina szőlő a mai napig 25 liter bort ad egy évben.
 9. Szlovénia jelképe a hársfa, a hársfa levél. A Koroska településen lévő Najevnik Linden azt mondják, több mint 780 éves. Minden év augusztusában az elmúlt 20 évben az ország vezető politikusai összegyűlnek a fa körül.


Különleges tények

 1. Szlovénia egyike azoknak az országoknak a világban, ahol a legtöbb az egy főre eső egyházi épületek száma. Közel 3000 templom, kápolna és vallási kegyhely található Szlovéniában.
 2. Egyedülálló jelenség a mezőgazdaságban használatos toplar, amit a széna szárítására és később tárolására használnak.
 3. Szlovénia világhírű Lipicai méneséről, mely nevét a Lipicai főúri családról kapta és megszakítás nélkül működik 1580 óta. A kifejlett lipicai lovakat fehér színük és kiemelkedő tanulási képességeik jellemzik.
 4. Az egyedülálló éghajlati viszonyai és földrajzi adottságai miatt Szlovéniában meg lehet tenni, hogy egy nap alatt délelőtt őszi gyümölcsöket szüretelünk reggel, fürdőzünk az Adriában délután, este pedig elmegyünk éjszakai sízésre?
 5. A Szlovénia Karst Febnnsík adta a nevét a világon előforduló karszt jelenségeknek. A Karst fennsíkon fedezték fel először a tudósok a karszt jelenséget, földalatti barlangokkal és egyéb jellemzően karszt jelenségekkel (doline és ponor).
 6. Szlovéniában van az Adria legmagasabb sziklája. A Strunjan félszigeten, a szinte függőleges fal a tengerszinttől 80 méterre magasodik fel.
 7. A Criknica tó egy időszakos jelenség. Tavasszal és ősszel  amikor a tó tele van vízzel a felszíne eléri 38 km2, Szlovénia legnagyobb tavát hozva létre. A nyári időszakban a tó területe jelentpsen kisebb, mert a víz elszivárog a föld alatti réseken keresztül.
 8. A Cerknicai karnevál idején az Együgyüek veszik át a kormányzást. Az irodalmi alkotásaiban az író Fran Milcinski híres volt ennek megénekléséről. A karnevál idején alakjai életre kelnek és irányítják az eseményeket a legendás bölcsességükkel.
 9. A legendás karneváli szlovén figura Kurent, aki jelenlétével elűzi a telet és jó szerencsét hoz. Kurentekkel űzik el a telet a híres Ptuj városában minden évben megrendezésre kerülő karneválon.
 10. A hagyományos szlovén étel a különleges alkalmakra a potica – egy tortaféle. Napjainkban ez az egyik legismertebb szimbóluma Szlovéniának a nemzetközi politikai, kulturális és sport eseményeken.

Történelmi mérföldkövek

 1. Szlovéniában megtalálhatjuk a dinoszauruszok nyomait. A korai Triász korból, nagyjából 200 millió évesek és Ildrija közelében Zalarjev Vrh-ben láthatóak.
 2. Egy olyan csata volt a Római Birodalom keleti és nyugati felének kettéválását közvetlen kiváltó oka, mely a szlovén termőföldekért tört ki. Ez a csata Theodosius császár seregei és a bitorló Eugenius között zajlott, a Vipava völgyben szeptember 5-6 között százezer harcos részvételével.
 3. A Freising Kéziratok a legöregebb szlovén nyelvemlékek és egyben a szláv nyelv legrégebbi nyelvemlékei is. A kéziratok tartalma liturgikus szövegek kr.u. 1000 körüli időkből. Most a Bajor Állami Múzeumban vannak elhelyezve Münchenben.
 4. Legnagyobb szlovén költőnek France Preserent tartják, aki híres szonettjeiről, illetve a Toast című verse Szlovénia nemzeti himnusza.
 5. Az Olimjeben lévő Régi Gyógyszertár Szlovénia legöregebb gyógyszertára, és az egyik legöregebb megmaradt szerzetesi gyógyszertár Európában. A freskóit Lerchinger festette a1780-ban. A freskón bibliai jelenetek láthatóak, illetőleg gyümölcsök és gyógynövények.
 6. Az első világháború alatt az egyik fontos keleti front az Isonzói (Socai) volt, mely áthaladt az országon, a Soca folyó mentén. Rengeteg szlovén harcolt itt az Osztrák Magyar Monrachia oldalán az Olaszország ellen és vesztette itt életét.
 7. A szlovén főváros építészeti arculatát híres építész Joze Plencic határozta meg. Befolyása a fővárosra oly nagy volt, hogy Ljubljanát sokan Plecnik Ljubljanájának nevezik.
 8. Az 1991-es szlovén függetlenségi háború úgy is ismert, mint a 10 napos háború, ez volt az első fegyveres konfliktus Európában a második világháború után. Annak ellenére, hogy mindössze 10 napig tartott, 76 áldozatot követelt.
 9. Szlovénia alapította 1998-ban a nemzetközi szervezetet, mely a délszláv háborúban alnák áldozatainak és családjuknak megsegítésére jött létre. Eleinte a délszláv térség áldozatait segítette, de lassanként nemzetközivé nőtte ki magát az aknák áldozatainak megsegítésére.

Rekord törők

 1. a Lokev közelében lévő Vilenica barlang a legöregebb barlangja Európának. 1663 óta látogatják turisták. Minden évben a Vilenica Nemzetközi Irodalmi Díjat a barlang báltermében adják át.
 2. A Velenjében lévő szénbánya kantinja 160 méterre a földfelszín alatt található, ezzel Európa legmélyebben fekvő étkezője. Nagyjából 15 méter hosszú és 48 fő fér el benne 12 asztalnál.
 3. A híres krémsnita, Bled krémese, melyből a legtöbb darabként egy rendezvényen 10 millió darabot adtak el. Az eredeti recept a híres cukrászmestertől Lukacevic Istvántól származik és a recepten 1953 óta nem változtattak.
 4. A világ leghosszabb kőépítésű hídja a Solkan híd, mely Bohinjban található. A fő fesztávolsága 85 méter, hosszúsága pedig 219,7 méter.
 5. A legmagasabb ipari kémény Európában Szlovéniában található, Trbovlje városában, 362 méter magas. Azárt épült ilyen magasra, hogy megelőzze a szennyezést az alsó légkörben.
 6. Közel 60 világrekord a sísportban Planicahoz kapcsolódik. A planicai síugrók voltak azok, akik elsőként megtörték a mágikus 100 majd 200 méteres akadályokat.
 7. Midnen idők leghíresebb könnyűzenei előadója Szlovéniának az Avsenik Brothers, mely közel 31 millió lemezt qadott el. Az Avsenik Brothers szintén az egyik legtöbbet játszott európai szerzők között is nyilván van tartva.
 8. A szlovén Davo Karnicar volt az első ember, aki lesíelt a Mount Everestről, a világ legmagasabb hegyéről. Ő volt egyben az első, aki a világ 7 legmagasabb csúcsát is besízte.
 9. A szlovén ultra maratoni úszó volt Martin Strel, aki elsőként sikeresen úszta át az Amazonast, a Missisipit és a Jangcét.
 10. Több éven keresztül szlovén szalagavatósok voltak a Guinness rekorderek a legnagyobb francianégyes táncukkal. A hagyományos szalagtűző tánc Szlovéniában a francianégyes, melyet egyszerre 26.700 fiatal táncolt egyszerre az ország különböző városaiban.

Plusz

 1. Szlovéniában több mint 7000 km túraútvonal mentén 165 hegyi szálláshely – menedékház található
 2. 216 km2 szőlő ültetvény van az országban
 3. Számos gasztronómiai rendezvény van az országban. Köztük a Sókészítők Fesztiválja, a Káposzta Fesztivál, A Gesztenye Vasárnap, a Babnap.
 4. A fizető vendégek eltölthetek egy éjszakát egy szlovén börtönben. A Ljubljanában lévő Celica Hostel hivatalosan egykoron katonai börtön volt, a cellákat pedig átalakították modern hostel szobákká.
 5. Ljubljana hivatalos szimbóluma a sárkány, amely a legendák szerint egy görög hős által győzetett le a ljubljanai mocsárban.
 6. Narnia Krónikái film egyes jelenetei a Soca folyó völgyében játszódnak.
 7. A fiatal párok Bled szigetén házasodnak, mert a tradíciók szerint ahhoz, hogy a házasság boldog legyen a vőlegénynek fel kell vinnie a menyasszonyt 99 lépcsőfokon a kápolnáig.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.